Voordat we verder gaan: een cameraman kan natuurlijk net zo goed een cameravrouw zijn. Sterker nog, de beste ‘cameramensen’ ter wereld zijn vrouwen. Maar wat doet zo’n camera professional nou eigenlijk? Hij of zij is natuurlijk méér dan iemand die alleen maar op de recordknop drukt.
Een cameraman bedient dus de camera en legt de beelden vast, maar hij speelt ook een cruciale rol in de compositie, belichting, en beeldtaal. Hij moet een scherp oog hebben voor details en in staat zijn om de visie van de regisseur om te zetten in beelden. Daar komt expertise en vakmanschap bij kijken. Een getalenteerde cameraman kan een gewoon verhaal omtoveren tot een visueel meesterwerk dat de kijker betovert.
Vanzelfsprekend bestaan er ook opleidingen tot cameraman. Zo bestaat er een bacheloropleiding bij de Filmacademie en zijn er verschillende mbo-opleidingen tot cameraman in heel Nederland. Met elk van deze kan de aspirant-camera professional jaren zoet zijn. En dat zie je in de producties die deze personen maken.
Allereerst zorg je met een cameraman voor verbetering van de videokwaliteit. Je krijgt een expert in beeldcompositie, belichting en beweging. Hij vindt het juiste perspectief en gebruikt daar apparatuur voor die zelfs de beste smartphone in het stof doet bijten.
En dan is er de tijd- en kostenbesparing. Ja, je leest het goed! Hoewel het inhuren van een professional een investering vereist, bespaar je er op de lange termijn geld mee. Je vermijdt ook kostbare fouten die je later moet corrigeren. Maar belangrijker nog: je maakt een professionele indruk die meer klanten aantrekt en meer omzet genereert.
En laten we de creatieve input niet vergeten. Een ervaren cameraman brengt een schat aan kennis en ervaring mee. Dit betekent dat ze vaak geweldige ideeën hebben over hoe je een scène kunt benaderen of een shot kunt maken, zodat je diepe indruk op de kijker maakt
Gemiddeld rekent een freelance cameraman een dagtarief tussen de 450 en 800 euro. Als je topkwaliteit en een soepele ervaring zoekt, overweeg dan een videoproductiebedrijf zoals Sirius Vision. De investering in een team van experts kan op de langere termijn onbetaalbaar blijken.
Als je op het punt staat een cameraman in te huren, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Hou daarbij rekening met de volgende zaken, zodat het resultaat optimaal wordt.
Het is één ding om een camera te kunnen bedienen, maar het is een heel ander verhaal om te weten hoe je het beste uit dat apparaat kunt halen. Kijk dus goed naar de ervaring van de cameraman. Die kun je vaak afleiden aan het portfolio. Bekijk eerdere video’s van deze professional. Hebben ze ooit soortgelijke projecten aangepakt? Zorg ervoor dat hun expertise aansluit bij jouw wensen en eisen.
De camera zelf is slechts één stukje van de puzzel. Ook de belichting, de lenzen en de software voor nabewerking spelen een enorme rol in het eindresultaat. Check daarom of de cameraman hoogwaardige apparatuur gebruikt en bekend is met de nieuwste technologieën.
Zelfs de allerbeste plannen kunnen veranderen. Misschien valt er een hoosbui of meldt die ene collega zich ziek, die je zo graag in de video wilde. Een goede cameraman denkt als een regisseur. Hij kan zich aan veranderingen aanpassen en zorgt ervoor dat je eindproduct er nog steeds geweldig uitziet.
Oh, en nog een kleine bonus-tip: het is ook belangrijk om iemand te vinden waarmee het klikt! Een goede samenwerking kan een wereld van verschil maken in het eindproduct. Daarom is het prettig als je vrijblijvend kennis kunt maken.